Tilbake

 

 

Heisann!

 

Først må jeg bare få takke deg fordi du svarte på spørsmålene jeg sendte til deg for en tid tilbake, i forbindelse med min særoppgave i norsk. Siden temaet ”triviallitteratur” er omtalt med en heller negativ tone, er det greit å vite litt om hva forfattere selv mener.

I min oppgave sammenliknet jeg deg og din ”Havets datter” med Margit Sandemo og hennes ”Saga om Isfolket”. Samtidig så brukte jeg Henning Mankell som en motpol, siden han ikke blir sett på som en trivialforfatter.

Nå vet ikke jeg hva du synes om Margit Sandemo og hennes serier, men jeg selv har lest ”Sagaen om Isfolket” flere ganger i min oppvekst. Min konklusjon er jo at hun er ”Dronningen av triviallitteratur” om du vil. Hennes litteratur inneholder alt triviallitteratur skal inneholde (i alle fall i følge læreboka vår, Willy Dahl mfl). Videre er min mening (begge norsk lærerne mine er enigeJ) at du skiller deg litt ut fra denne typen litteratur.

I definisjonen på triviallitteratur står det at: ”denne type litteratur har ingen budskap og har kun som formål å tjene mest mulig penger”.

Akkurat dette er nok en hån mot de fleste trivialforfattere. Selv erotiske fortellinger har vel et budskap å komme med. Det kommer vel an på hvem som leser hva hvis det er snakk om tolkning.  Men dine bøker har så mye historie i seg at den kan sammenliknes med ”Folket på Innhaug” osv. Dessuten er det ingen klare helter hos deg. Elisabeth er kanskje på en måte helt, men heller ikke mer enn de andre. Du lager ingen karakter som blir glorifisert liksom - og derfor kan du sammenliknes med Mankell heller enn Sandemo. Det som var mest likt hos deg og Sandemo er at dere skriver om den sterke kvinnen.

Jeg tror nok heldigvis at holdningene om triviallitteratur holder på å snu seg litt.

Det er nok litt fordi blant annet du skriver med en dybde og kvalitet som gjør at til og med en staut norsk lærer kan innrømme at han både leser og liker bøkene dine. Jeg intervjuet en bibliotek sjef som også leste bøkene dine.

At du ga ut en serie først (takk og lov for den hehe) ga deg ”stempelet” og ingenting annet. Jeg har laget en egen kategori til deg sammen med Henning Mankell  jeg: ”Forfattere-som-skriver-så-bra-at-jeg-bare-må-legge-fra-meg-alt-annet-kategorien” hehe.

Jeg sitter igjen med en utrolig respekt for deg som forfatter og i tillegg så forguder jeg ”Havets datter” og alle dens skjønne mennesker.

Har liksom begynt å grue meg til at den tar slutt.

Jeg fikk forresten 5 skriftlig og muntlig på særoppgaven.

Så tilslutt vil jeg igjen få takke deg for en fantastisk serie…. Fortsett sånn JJJ

 Sommerklem fra

 Signe