Tilbake

Fauskeforfatter blir steinrik

Av: Rune Grønlie

Publisert : 26.11.2002                                                                            

 

Trine Angelsen fra Fauske kan tjene over fire millioner kroner på bokserien «Havets datter». Til nå er bøkene gitt ut i et opplag på over en halv million.                                           

- En drøm har blitt virkelig, sier en meget jordnær forfatter fra Holtan i Fauske.
Selv vil hun ikke prate om hva hun kommer til å tjene, men bekrefter at hun vil bli rik. Etter det Avisa Nordland vet, så får forfattere 7,5 prosent av salget inntil 5000 solgte eksemplarer, og 15 prosent av det de selger over. «Havets datter» koster 59 kroner hos Narvesen. Det betyr en bruttoinntekt på rundt 4,9 millioner kroner dersom hun selger 568 000 alle bøkene til Narvesen-pris. Men «Havets datter» ble også sendt ut med ukebladet Hjemmet. I tillegg sier hun selv når hun blir konfrontert med tallene:
- Jeg tror ikke jeg kommer til å selge alle bøkene. Derfor blir nok ikke tallet så høyt som 5 millioner kroner, men jeg kommer til å tjene masse penger på serien, det stemmer.
Hittil har hun ikke sett noe til pengene.
- Etter nyttår skal forlaget gå inn i salgstallene. Da kommer også det første oppgjøret.

Flau.
Trine Angelsen snakker om sitt yrke som et håndtverk mer enn en kunstform. Hun har allerede erobret hundre tusener av lesere fra hele landet. Opplaget fra andre og tredje bok på 66 000 eksemplarer måtte økes til 86 000 på fjerde bok med tittelen «Lengsel og håp».
Dermed er Angelsens bøker altså utgitt i et opplag på svimlende 568 000 eksemplarer, og den jordnære jenta i Holtan har blitt en av landets mestselgende forfattere. I følge fauskedamen har likevel ikke den enorme suksessen påvirket henne nevneverdig.
- Da utgivelsene startet regnet jeg med at jeg ville forandre meg og utvikle en klippefast selvtillit hvis bøkene solgte bra. Det er ikke tilfelle. Jeg er like flau når jeg går forbi hyller med mine bøker i butikkene, og når jeg blir stoppet av folk på gata som vil snakke om serien. Eneste forandring jeg føler er en stor lettelse over at det har gått så bra som det ser ut til, sier Trine Angelsen.

Hovedsatsning.
Angelsens gjennomslag i pocketserieverden skjedde da Hjemmet i juli promoterte henne ved å sende 300 000 eksemplarer med bladet, supplert med 50 000 eksemplarer til butikkhyllene. Andre bok ble derfor utslagsgivende for om serien ville gjøre suksess eller ikke. Nå har altså suksessen blitt et faktum.
- Angelsen er Damm forlags hovedsatsning for 2002. I år vil hun være en av Norges mestselgende forfattere, sier redaksjonssjef Tomas Algard til Avisa Nordland. Han regner ikke med at Havets datter har nådd slutten etter bok nummer tjue.
- Trine har en unik evne til å kombinere noe kjent og nært som samtidig inneholder frisk pust og overraskelser. Hun har en intensitet som holder på leserne, sier redaksjonssjefen.

Fanpost.
Serien skal illustrere livet i en liten bygd i Lofoten, hvor tjenestepiken og hovedpersonen Elisabeth arbeider som tjenestepike. Intrigene blomstrer og utspinner seg i tidsperioden 1870 frem mot 1900-tallet. Forfatteren formidler stort sett oppdiktede hendelser, men bruker mye energi på å gjøre dem realistiske.
- Gjennom åtte år har jeg satt meg inn i stoff og samlet historier fra bygder i Lofoten. Jeg bruker meg selv for å beskrive følelser og reaksjoner og har fått en del telefoner hvor folk forteller om hendelser fra tidsperioden som har inspirert meg, sier Angelsen som selv opprinnelig kommer fra Kabelvåg i Lofoten.
Etter at serien har kommet ut, strømmer det på med fanpost og henvendelser, noe Angelsen setter stor pris på. Hun forsikrer at ingenting vil bli brent i ovnen slik kollega Sandemo som kjent gjorde i sommer.