Tilbake

 

      Serieforfatter med tidenes suksess

 

Av: Birgitte Wisur Olsen

Publisert :  08.12.2003   

Forfatteren Trine Angelsen (38) er nominert til «Årets Nordlending» for andre år på rad.

Etter å ha blitt ufør på grunn av ryggproblemer, begynte hun å skrive. Nå har romanserien "Havets datter" passert en million solgte bøker. Forfatteren bor på Fauske, og serien tar utgangspunkt i Lofotmiljø på 1800-tallet.

Navn: Trine Angelsen
Bosted: Fauske
Alder: 38
Yrke: Forfatter
Aktuell med: Solgt en million bøker i serien Havets Datter

Og selv om serieforfatteren har gått fra storfeiring til storfeiring i 2003, så gjør nomineringen likevel inntrykk.

– Jeg er faktisk veldig kry for det, sier hun etter at beskjeden om at hun er blant ti utvalgte nordlendinger har sunket inn.

Trine Angelsen er kvinnen bak «Havets Datter», serien fra Lofoten som tar leseren med gjennom Elisabeths dramatiske liv.

Nå er bok nummer 11 ute i hyllene, mens Angelsen sitter hjemme og skriver på bok nummer 19. I grove trekk er handlingen for 30 bøker skissert opp.

Forfatteren røper likevel ingenting av den videre handlingen, selv om et spørsmål om Elisabeths ektefelle nummer to virkelig døde mot slutten av bok 11 liksom helt tilfeldig blir kastet inn mellom spørsmål om følelsene rundt nomineringen.

Den der taktikken prøver folk seg på stadig vekk, men de må pent vente til neste bok er på plass i butikkhyllene. Der er hun absolutt.

Tung tid.

Trine Angelsen forteller at 2003 har betydd mye for henne.

– Et år jeg aldri kommer til å glemme, forteller hun.

– Hvorfor ikke?

– Fordi bøkene mine har vært en suksess. Etter alle de å rene da jeg var ufør er det ingen selvfølge for meg. Det var jo ikke akkurat et slikt liv jeg hadde drømt om. Jeg følte at alle andre gikk på jobb mens jeg satt der med dårlig økonomi og stadig dårligere selvtillit. Derfor er det her veldig stort for meg.

I en tid der det er hverdagskost at folk mister jobben, blir uføre eller av andre grunner ikke får delta i arbeidslivet mener Trine Angelsen at følelsene rundt temaet blir undervurdert.

– En får en følelse av at en blir regnet som lat, eller at det er noe mentalt i veien med en. Jeg fikk mange ganger bemerkninger som at jeg jo kunne få meg en jobb dersom det var så kjedelig å gå hjemme. En annen vanlig bemerkning var at jeg var heldig som fikk gå hjemme og kose meg. Poenget var bare at jeg slettes ikke koste meg. Jeg ville jo mye heller jobbe enn å være ufør på grunn av store ryggproblemer. Sånn tror jeg veldig mange i den situasjonen fø ler det. Jeg hadde heldigvis familie. Om ikke tror jeg det kunne gått riktig ille.

Giftet seg.

Året 2003 betyr også mye for Trine Angelsen av andre grunner.

Sønnen hennes er ute av redet og i arbeid for Kirkenes Nødhjelp i Bangladesh. Nå teller moren dager og timer inntil han er på plass igjen. Dessuten er et nytt hus under bygging og ikke minst er 2003 året da hun giftet seg med sin samboer gjennom snart 20 år.

Seriepengene ga rom for et staselig bryllup i Kabelvåg som er Trines hjemsted.

– Og bryllupet ble akkurat som jeg hadde drømt om. Skulle jeg gjort det igjen så ville jeg gjort det akkurat likedan. Selv om vi har vært sammen i mange år så ble det veldig romantisk. Jeg hadde t årer i øynene både da jeg gikk opp og da vi gikk ned.