Tilbake

Havets datter passerer en million

En million. Mandag feirer Trine Angelsen at hennes serie, Havets Datter, runder en million bøker. Og ingen ting tyder på at det stopper her.
Foto: Sverre Breivik

Sverre Breivik
27.9.2003 00:40

Fauske: Mandag kommer bok nr. 10 av Havets Datter ut i butikken, og i det øyeblikket passerer forfatter Trine Angelsen fra Fauske en million bøker.

- Det er et stort tall som er vanskelig å forholde seg til, men jeg er veldig glad for at det er så mange som liker å lese bøkene mine. Jeg blir oppriktig glad når jeg får så mye god respons fra leserne mine, sier Trine Angelsen som mandag altså gir ut bok nummer 10 i serien om Elisabeth fra Lofoten, datteren av en fattig fiskerbonde fra 1800-tallet.

Tung start
Angelsen kommer opprinnelig fra Kabelvåg, men har bodd på Fauske i litt over ni år. Omtrent samtidig som hun flyttet til Fauske ble hun uføretrygdet på grunn av store ryggproblemer, og måtte finne seg noe å gjøre.

- Da fant jeg ut at jeg ville skrive ei bok, ei bok som ingen ville ha. Men etter god hjelp fra forlaget med sine konsulenter ble det etter hvert bra. Nå er nummer 10 ute i salg over helga, mens jeg driver på med bok nummer 18. Man må ligge litt i forkant, sier Angelsen.

- Hvor mange bøker kommer det i serien Havets Datter?

- Forlaget vil helst at jeg skriver så mange som mulig, men jeg har en plan for hvordan historien skal ende. Det er enda mange bøker igjen, sier Angelsen.

Tre ønsker
- Det må jo bli endel penger på en forfatter som selger så bra. Hvordan har suksessen og de økonomiske forholdene påvirket deg?

- Hverdagen er den samme, og jeg går fortsatt på salg. Jeg er like kostnadsbevisst som jeg var tidligere, men jeg har ingen økonomiske problemer. Det finne med disse pengene jeg tjener er at jeg har fått oppfylt tre store ønsker. Jeg har fått laseroperert et øye slik at jeg slipper briller, jeg fikk giftet meg i sommer og vi driver på å bygger oss nytt hus på Leivset. Det er greit å investere i nytt hus, da ser man resultater av jobbingen, sier Trine Angelsen.

Prøver hver dag
- Jeg prøver å skrive litt hver dag, men det varierer sterkt hvor mye som kommer ut. Noen dager har jeg vært oppe i 15 sider, og vært så oppslukt at jeg har glemt å spise, sier Angelsen som noen dager må ta seg selv i nakken når det gjelder det å skrive.

- Det å være forfatter er en ensom greie, og mange ganger har jeg mer lyst til å dra på besøk enn å skrive, sier forfatteren bak den populære serien.

Mandag skal Angelsen og forlaget Damm Søn feire de gode salgstallene, først i Glasshuset i Bodø deretter blir det festmiddag med inviterte gjester på Restaurant Knekt`n på Fauske.

- Som forfatter så mottar du vel en del brev fra leserne?

- Stort sett hver dag får jeg brev og epost fra lesere, og jeg har ennå ikke opplevd ubehagelige henvendelser, sier Angelsen.

Også teater
Trine Angelsen vil fortsette å skrive også den dagen Havets Datter har nådd sin ende, og parallelt med skrivingen nå debuterer hun som teater-forfatter.

- Jeg driver på med et teaterstykke som skal fremføres til sommeren på en stor utescene på Vardøhus Festning i Vardø. Stykket handler om heksebrenning, og det er en stor utfordring. En helt annen måte å skrive på ettersom jeg til et teaterstykke ikke kan skrive hva folk tenker. Jeg reiser oppover til Vardø til sommeren for å se på, men i disse dager er fokus naturlig nok mest på Havets Datter, sier Angelsen som kan glede seg over godt salg av serien om datteren til den fattige fiskerbonden fra Lofoten.