Tilbake

Navn: Trine Anita Angelsen

Født: 06-07-1965                                                                        

Adresse: Leivset  8210 Fauske

Epost: ta-angel@online.no                                                         

 

 

FAMILIEN MIN

Består av mannen min, Bjørnar, sønnen vår Espen ( som er født i 1983), hunden Reio, som er av rasen Tervueren og lille Dennis som er en langhåret Dvergdachs.

Sammen med dem har jeg flyttet litt rundt i Norges land. , men endte til sist opp på Fauske. Opprinnelig er jeg fra Kabelvåg i Lofoten. Og det hender jeg tar en tur eller to i året for å ”tråkke mine barndoms stier”.

UFØR.

30 år gammel ble jeg ufør p.g.a en medfødt ryggskade. Jeg gråt mye ved tanken på de lange dagene som lå foran meg, før jeg innså en viktig ting: Jeg måtte gjøre noe med livet mitt selv!

TRANG FØDSEL.

I de nest 8 årene samlet jeg stoff om 1800- tallet. Pløyde gjennom bibliotekene etter bøker om underbuksemoter, lovbøker, menn som slår, begravelsesritualer og mye annet.

Jeg skrev av gravstøtter på kirkegårder og besøkte museer. Da boken ( Det skulle bare bli én) var ferdig, sendte jeg den rundt til diverse forlag.

Ingen ville ha den! Kun refusjoner. Jeg skrev om flere ganger på min gamle skrivemaskin ( Jeg hadde ikke pc den gangen). Men jeg nektet å gi opp.

Etter om lag 35 nedslående svar, forbarmet N.W. Damm & Søn seg over meg. Historien om Elisabeth skulle ut til folket – og det måtte fortelles i en hel serie.

ELISABETHS HJEMBYGD.

Jeg måtte ha et sted å se for meg når jeg jobbet, og valgte da en liten bygd i Vest-Lofoten. Der har familien min bodd siden 1700-tallet.

Mang en sommer og vinterferie har jeg tilbrakt der ute på besøk hos besteforeldrene mine. En del episoder i bøkene er plukket ut fra barndomsminner jeg har derfra.

Jeg husker hvordan bestefaren min bøtte garn på kjøkkenet i mørke vinterkvelder, mens han fortalte om hulder og draug. Bestemor hadde både titt og ofte møtt på vardøger og gjengangere, og vi unger lyttet i frydefull redsel.

Maria i bøkene har en lei tendens til å lytte ved dørene. Som barn hadde også jeg denne ”hobbyen”. Etterpå fløy jeg fra hus til hus og fortalte nytt. Som ”lønn” fikk jeg noen ruter kokesjokolade og et kronestykke. Så var det å ta båten og ro til butikken for å kjøpe mer godteri.

Det er viktig å poengtere at alle gårds og personnavn er oppdiktet.

HOBBYER

Blir det liten tid til. Å skrive serie er fulldagsjobb om man skal holde tidsfristene. Allikevel prøver jeg å få lest litt for å utvikle språket mitt.

De forfatterne jeg liker best er Herbjørg Wassmo. Hennes frodige språk, beskrivelser av både personer og miljø er helt unik. Anne-Karin Elstad er jeg også en stor beundrer av. Hun har en slik lun og fin måte å skrive på. En nærhet som man kjenner seg lett igjen i. Foruten det, prøver jeg å få lest noen av seriene til mine forfatterkollegaer. Ellers går det mest i fagbøker, bygdebøker og slikt.

 

UTDANNELSE OG JOBB

Etter 9 årig grunnskole har jeg tatt Helse og Miljø, noen eksamener som privatist, jobbet som dagmamma, på sykehjem og hotell.

Som forfatter har jeg nok hatt mest utbytta av ”livets skole”. Jeg er ikke den som prater mest i en forsamling, men er kanskje en god lytter?

Opp gjennom årene har jeg møtt mange forskjellige mennesker. Noen av disse er puslet sammen til en eller flere av personene i bøkene mine.

Og stadig er jeg på jakt etter nye ideér og inntrykk til senere bruk.

Muligens blir det en ny serie etter Havets datter. Det får tiden vise.

Trine Angelsen