Tilbake

10-02-2003

NYHETER MEDLEMMER BLI MEDLEM OM LAGET ARKIV KONTAKT

Trine Angelsen

 

 

Lange arbeidsdager i saccosekken

Trine Angelsen blir kjent igjen på gata på Fauske etter at Avisa Nordland nominerte henne som kandidat til ”Årets Nordlending” etter et knallsalg av serien ”Havets Datter”. Men bortsett fra det, har ikke livet forandret seg. Angelsen har fortsatt lange arbeidsdager – blant annet i saccosekken.

Hva handler Havets Datter om?

Havets datter handler om Elisabeth Andersdatter som er 16 år i 1870 ( da serien starter). Som datter av en fattig fiskerbonde, i ei trang lita Lofot-bygd, må hun arbide på en storgård. Der blir hun voldtatt av storbonden sjøl. Dette endrer hele livet hennes. Faktisk var det ikke så uvanlig på den tiden at de rike og mektige gjorde slike ugjerninger på den tiden.

Det er en historisk romanserie, og handlinga er lagt til Lofoten. Jobber du mye med research?

Ja, det blir en del research . Forlaget krever at absolutt alt er historisk riktig. Alt fra underbuksemoter til begravelsesritualer. Jeg har lånt lovbok fra 1800 tallet fra Univeristetet i Tromsø, reist til Lofoten for å lese av gamle gravstøtter m.m. Selve miljøet i Lofoten kjenner jeg godt, siden jeg er født og oppvokst der.

Hvordan ser en vanlig skrivedag ut for deg?

Jeg jobber full dag. Far tidlig morgen til middagstid. Og gjerne litt utover kveldene også. P.g.a ryggplager sitter jeg i saccosekk, ligger i sengen eller står ved et bord. Den bærbare pc-en er kjekk å ha da. Prøver å jobbe 7 dager i uken og ferie blir det liten tid til.

Hvor lenge har du jobbet med serien?

Jeg startet å samle stoff om Lofoten på 1800 tallet for ca 4 år siden. Fire år etter det igjen, sendte jeg første bok til Damm og Søn ( Da Egmont) Så det er faktisk over 8 år siden det hele startet.

Hvilket forhold har du selv til serielitteratur?

Da jeg fikk spørsmål fra forlaget om jeg kunne skrive en serie, tenkte jeg at noe slikt kunne aldri jeg klare. Å skrive så mange bøker er vanskelig fordi man skal holde på spenningen gjennom kanskje 20 - 40 bøker. Samtidig holde rede på hver enkelt person, ha det historiske korrekt og mye annet. Å kalle det husmorporno et er forslitt uttrykk som jeg tror vil forsvinne etter hvert.

Hvilke forfattere foretrekker du selv å lese?

Min favoritt blant forfattere er Herbjørg Vassmo. Hun har et rikt språk og en fantastisk evne til å beskrive det nordnorsk folket på. Mye av det hun skriver om kjenner jeg igjen fra min egen barndom.

Det er kommet fem bøker - hvor mange blir det totalt?

Jeg skriver nå på bok nr 15 og tror det vil bli omtrent 25-30 bøker totalt. Litt vanskelig å si ennå.

350 000 i lanseringsopplag på førsteboka, og siste bok er trykket i et opplag på 86000. Du har et opplag forfattere fest knapt tør drømme om. Men har boksukseen forandret livet ditt? Blir du gjenkjent på gata?

Ja, jeg blir gjenkjent på gata og hver gang blir jeg like forlegen. Men samtidig er det veldig hyggelig å få gode tilbakemeldinger. Det gir meg lyst til å fortsette med dette arbeidet. Livet mitt er ellers akkurat som før. Jeg trenger ikke lodd på føttene for å holde bakkekontakten, men er både ydmyk og takknemlig for at jeg har lyktes.

Så en stor takk til alle som har støttet og hjulpet meg i dette prosjektet. Og ikke minst takk til hver enkelt av leserne mine.

10.02.2003. Endre Lund Eriksen.

 

 

 

 

 

 

Les også: