Tilbake

 

Millionjubel for Havets datter

Glem Halvdan Sivertsen, Dagfinn Bakke og Karl Erik Harr. Det er forfatter Trine Angelsen som tjener mest av kulturfolket.


 

Livet til Trine Angelsen (39) har nesten blitt mer eventylig i virkeligheten enn historiene hun skriver om i "Havets Datter". For etter å ha vært helt på felgen og uføretrygdet på grunn av kranglete rygg, topper forfatteren på Leivset nå inntekstoppen blant kulturfolket i Salten.

Og forandringen har kommet brått. I 2002 tjente hun knapt 125.000 kroner. I fjor passerte hun to millioner kroner med god margin.

– Jeg tar det som et bevis på at jeg har lyktes og at folk liker det jeg skriver. Det gir meg selvtillit og inspirasjon til å skrive flere bøker om "Havets Datter", sier Angelsen.

Glad skattebetaler.

Angelsen startet skrivingen som en terapi under den verste sykdomsperioden. Målet var å skrive og få gitt ut en bok. Forlaget Damm tente på historien og mente det burde bli en serie.

– Jeg husker da jeg fikk forskudd på min første bok. De 20.000 kronene ga meg en følelse av rikdom som var helt ny for meg, smiler Angelsen og fortsetter.

– Men jeg hadde jobbet i mange måneder med boken, så månedslønnen var ikke akkurat så stor likevel. Da jeg skjønte at det ble en serie tenkte jeg på at andre hadde tjent godt, samtidig visst jeg jo ikke hva det ville si å tjene godt.

– For meg var det viktigste å skape meg en jobb og gjøre meg fri fra uføretrygden. Det var en stor dag å ikke få den mer. Jeg er også glad for å kunne betale tilbake til det offentlige i form av skatt, sier Angelsen som verken har etablert firma eller aksjeselskap for å bedrive skatteplanlegging.

– Skatt må vi alle betale. Jeg har selv nytt godt av trygdesystemene. Da må jeg bidra tilbake.

Flere bøker.

De gode opplagene med "Havets datter" fortsetter. 15. november kommer bok nummer 16.

– Men jeg er snart ferdig med å skrive bok nummer 25. Mye tyder på at vi øker utgivelsestakten fra seks til åtte bøker neste år, forteller Angelsen. En økning som selvfølgelig også betyr økte inntekter.

– Og rikdommen har forandret deg?

– Tror ikke det. Jeg er flink å bruke penger, ler hun og fortsetter.

– Vi har bygd oss nytt hus, men jeg har fortsatt Nugatti på brødskiva og lever som før.

Trine Angelsen smiler igjen. Hun har mange gode historier igjen som skal fortelles om "Havets datter".

Publisert : 08.10.2004 - 22:00 Oppdatert: 09.10.2004 - 09:02