Tilbake

 

Jubeldag for Trine

Av: Hans Trygve Holm

Neste år er Trine Angelsen i toppen når skatteligningen for Fauske legges frem. I går var det feiring av bok nummer 1.000.000.


Historien om Elisabeth fra Vestvågøy har forandret livet til Trine Angelsen. Nå lever 38-åringen godt av å skrive bøker. I fjor kom første bok i serien "Havets datter". I går kom den tiende i rekken – Livsløgnen. Samtidig passerte opplaget en million.

Angelsen smiler bredt, men skjønner ikke helt tallet en million. Eller 250 millioner boksider. Det hun forstår er responsen hun får fra sine lesere.

– Alle brevene betyr veldig mye for meg. Mange skriver at de har fått seg en venninne i Elisabeth. Det gjør meg glad å høre slikt, sier forfatteren.

– Nei, ikke forfatter. Jeg sier at jeg skriver. Jeg skriver bøker. Forfatter er en tittel jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg skriver bare bøker jeg.

Like spent.

Selv med en million solgte bøker er Angelsen nervøs foran bokslipp.

– Jeg tenker at nå gidder ikke folk mer av bøkene mine, men så ser jeg at bøkene forsvinner fra butikkene, smiler skribenten som ikke leser sine egne bøker.

– Nei, absolutt ikke. Jeg sender dem fra meg og er ferdige med dem. Hadde jeg lest dem selv ville jeg bare irritert meg over ting som kunne vært bedre. Da hadde jeg sikkert skrevet en helt annen serie.

Men foreløpig er det Havets datter som gjelder. Bok nummer ti er i salg, men nummer 18 er allerede i gang i tankene.

– Andre sliter med andreboken sin. Jeg strever litt med den attende, ler Angelsen som leverer nye bøker annenhver måned.

– Blir du tatt seriøst?

– Det blir jeg. Jeg har en million lesere. Hva kritikere eventuelt måtte mene bryr jeg meg ikke om. En anmeldelse ville vel endt med en blank terning. Det som betyr noe er leserkontakten jeg får.

Selger best.

Redaksjonssjef Tomas Algard i forlaget Damm er stolt over sin bestselger.

– I fjor var det ingen bok om Harry Potter. Da var utgivelsen av Havets datter vår største begivenhet. I år er det Potter og Angelsen som gjelder, smiler Algard som tok turen til Bodø og Fauske for feire millionen med bøker.

– I opplag per bok er Trine en solid nummer to i landet. I totalt salg er hun nummer en, for serien som selger mest per utgivelse kommer bare tre ganger i året, forklarer Algard og lover bøker om Elisabeth i flere år fremover.

– Trine treffer folk på hjemmebane. Hun treffer dem i et nært og kjent miljø. Leseren får gode venner og følelser, mener redaksjonssjefen.

Angelsen blir litt beskjemmet over skrytet og oppmerksomheten.

– Jeg regner med at serien vil telle mellom 25 og 30 bøker når jeg er ferdig. Det gjelder å slutte før leseren går lei, smiler hun og skifter tema.

– Jeg holder på å skrive et teaterstykke. Helt utrolig, men også spennende. Neste sommer skal det være heksespill i Vardø. Det stykket skriver jeg, sier Angelsen som er godt i gang med å bruke penger.

Om ikke så alt for lenge vil hun, ektemannen, sønnen og hunden ha 350 kvadratmeter å boltre seg på på Leivset. Og der skal flere historier skapes.