Tilbake

 

 

 

 

 

De egentlige bestselgerneEn annen verden: Forfatterne Anne-Lise Boge, Eva Stensrud og Trine Angelsen har et samlet opplag på 5,6 millioner bøker.
Pengemaskin: Serielitteraturen blir sjelden anmeldt, men bringer inn over 100 millioner kroner i året.

 

 OSMAN KIBAR
Oslo

-
Dette er den usynlige bokbransjen. Det er ikke her litteraturdebatten foregår, men det er her opplag og salgsinntekter ligger, sier forlagssjef Liv Røsjø Sande i Bladkompaniet.
Hun forbereder for tiden neste bok i serien "Kystfolket", som hittil har hatt et totalopplag 1,7 millioner bøker. "Kystfolket" er en av 22 serier som nå selges i dagligvareforretninger og kiosker over hele landet. I tillegg til butikksalget får forlagene millioninntekter fra bokhandelsalg og abonnement.

Er sjelden i bokhandel
Kioskromanene, eller serielitteraturen som sjangeren heter på bransjespråket, omfattes ikke av innkjøpsordningen, får sjelden medieomtale, får ingen priser og nevnes aldri når forlagene skryter av skjønnlitteraturen sin.
Men på forlagenes bunnlinje betyr bøkene svært mye: For Damm utgjør disse bøkene omtrent en tiendedel av den årlige omsetningen. Seriene distribueres av Bladcentralen, som blant andre Bladkompaniet, Cappelen og N.W. Damm & Søn eier. Bladcentralen solgte fire millioner slike bøker ifjor og omsatte norsk serielitteratur for over 80 millioner kroner.
- Tallet blir enda høyere i år. Serielitteraturen utgjør halvparten av bokomsetningen vår hittil i år, sier administrerende direktør Jan Svalheim i Bladcentralen.
Serielitteraturen lever sitt eget liv i forlagene, uten særlig oppmerksomhet fra andre enn de trofaste leserne: kvinner over 40 år fra ikke-urbane strøk som sjelden setter foten sin i en bokhandel, ifølge Cappelen.
En utgivelse fra en "vanlig" forfatter regnes som en bestselger med et opplag på 10.000. I kiosksjangeren er opplag på 50.000 mye vanligere. Når en ny bokserie lanseres, er opplag på 250.000 og 350.000 vanlig. Bøkene lanseres gjerne ved at første bok er gratis vedlegg til ukeblader. Allerede med bok nummer to kan forlagene se om de har en ny suksess, eller om serien raskt må rundes av.

Vil nå urbane kvinner
Veteranen N.W. Damm & Søn kontrollerer over halvparten av kiosklitteraturmarkedet. Cappelen begynte for alvor å satse på sjangeren for tre år siden og er nykommeren, mens Schibsted-eide Bladkompaniet har solgt pocketbøker siden førtitallet.
Forlagssjef Karin Mundal i Cappelens avdeling for underholdning sendte ut *n million slike bøker i markedet ifjor - ukebladutsendinger ikke medregnet. Utgivelseskriteriene er de samme for henne som for kollegene avdelingen for skjønnlitteratur: Bøkene må være godt skrevet, ha substans, sammensatte hovedpersoner og en intrige som fenger. Den største forskjellen er ifølge Mundal at de samme kravene til språklig innovasjon ikke gjelder i underholdningsavdelingen. Cappelen prøver å nå nye segmenter i markedet ved å satse på mer moderne og byorienterte historier for urbane kvinner i trettiårene som et supplement til de tradisjonelle, historisk orienterte romanene.


osman.kibar@dn.no