Tilbake

Debutant med 350.000 i opplag

Fra Holtan debuterer forfatter Trine Anita Angelsen på mandag. Damm forlag promoterer henne med 350. 000 eksemplarer.


FAUSKE: På mandag vil Egmont Forlaget N.W.Damm og Sønn, lansere forfatter Trine Anita Angelsen fra Holtan på Fauske, med første bok i serien Havets Datter. Det gjør de gjennom ukebladet Hjemmet, hvor pocketboken blir distribuert til over 300.000 lesere. Til sammen trykkes 350.000 eksemplarer av første bok i serien på tjue bøker; Stormkast.

Lærevillig
- Man skal ikke fortelle om følelser, men gå inn i personen og beskrive de fysiske reaksjonene som skjer, sier Trine Anita Angelsen ved frokostbordet i Holtan.

Vi dras direkte fra hundeprat og varm kaffe til litterære virkemiddel og dramatikken i Angelsens fantasiverden, uten at den sjarmerende serieforfatteren slipper døra mer enn på gløtt. For hennes litterære sfære slipper ikke andre inn i enn forlaget, uten å lese hennes utgivleser. I konkurranse med riks- og lokalmedia får vi en god frokost sammen med den blomstrende forfatterspiren og forlagets redaksjonssjef Tomas Algard.

- Trine har vært veldig samarbeidsvillig og ikke minst lærevillig i forhold til å videreutvikle sitt materiale. Hun har samarbeidet med en av våre konsulenter, og en fire år lang prosess ligger bak utgivelsen på mandag, sier redaksjonssjefen til Avisa Nordland.

Inspirasjon.
Trine Anita Angelsen er 37 år og født og oppvokst i Kabelvåg i Lofoten.  Havets datter er en romanserie som skildrer hovedpersonen Elisabeths liv. Hun er 16 år i 1870, lever i en liten bygd i Lofoten og arbeider som tjenestepike på en storgård. I seriens første bok voldtas hun og blir gravid og går over i bok nummer to med undring om hun kommer til å miste ungen. Kort sagt drama med intriger, sjalusi og folkesnakk fra Lofoten.

Angelsen begynte å skrive etter at hun ble uføretrygdet allerede som 30- åring. En medfødt ryggskade besørget det. Hun interesserer seg for slektshistorie, og gjennom å forske på faget ble tanken om å skrive en roman sterkere og sterkere.

- Jeg skriver en del fra virkeligheten og en del fra fantasien. Historiske situasjoner og mennesker er tatt fra virkeligheten. Bygdebøker og gamle oppslagsverk bruker jeg for å holde meg innenfor det som i virkeligheten kunne ha skjedd, sier Angelsen.

- Hvilken inspirasjonskilde har du selv vokst opp med litterært?

- Jeg begynte egentlig ikke å lese bøker før jeg var i midten av tjueåra. Wassmo og Anne Karin Elstad har vært to inspirerende forfattere å lese. Men mine egne bøker har få likhetstrekk med dem, om noen, sier forfatterdebutanten fra Holtan.

Mye styr.
Angelsen er Egmont forlagets andre forfatter fra Fauske. Dag Ove Johansen fra Holstad i Fauske, har nettopp gitt ut sin tredje bok i serien Sjamanens Rike; Vestenfor sol. Men i følge redaksjonssjefen kan ikke seriene sammenlignes forøvrig.

I Holtan ringer forlagsmannens telefon ustanselig, og han flyr frem og tilbake til frokostbordet som forfatterens ektemann systematisk har fylt før vi kom. NRK TV, P4 og VG vil ha en bit av den store romantiker fra nord.

- Det har vært mye styr. Mens det står på, synes jeg det blir alt for mye. Da jeg ble intervjuet av P4 i Oslo i går, var det Silje Stang som holdt mikrofonen. Jeg skalv i knærne. I ettertid vil jeg sikkert tenke tilbake på tiden som en artig opplevelse, sier Angelsen.

Publisert: 20.07.2002 - 10:47

 

Trine Angelsen

Fra Holtan på Fauske har Angelsen latt inspirasjonen fra utløp. De eneste som får innblikk i prosessen er hunden hennes og forlagets konsulent.
Foto: JØRGEN GANGSTØE