Tilbake

Bokdagen ble feiret med seriemesterne

Seriemesterne. Trine Angelsen og Dag Ove Johansen presenterte sine bokserier og sine forfatterskap på Fauske bibliotek under Verdens bokdag onsdag.
Foto: Sverre Breivik

Sverre Breivik
26.4.2003 08:00

Fauske: Onsdag 23. april var det Verdens bokdag. Det ble markert på Fauske bibliotek med besøk av de to lokale serieforfatterne Trine Angelsen og Dag Ove Johansen.

Rundt 20 fremmøtte fikk høre om forfatternes bakgrunn og tanker rundt eget forfatterskap, og det var nok mye av det som kom frem som overrasket tilhørerne.

Begge forfatterne kunne fortelle at det ligger mye arbeid bak en slik betydelig produksjon av bøker som de driver med. Trine Angelsen driver i disse dager på med sin bok nummer 16 i serien "Havets datter", mens Dag Ove Johansen er midt i bok nummer 11 i sin serie "Sjamanens rike".
– Å skrive en serie er ganske slitsomt. Man skal ha seks bøker ferdig før den første blir gitt ut, men man må jobbe for ikke å bli innhentet, sier Johansen som videre fortalte at nå ligger nummer åtte i butikken, mens han driver på med bok nummer 11.
– Jeg skriver om kvelden og natta. Jeg prøvde meg en gang som heltidsforfatter, men det fungerte ikke for meg. Det å skrive på dagtid blir liksom ikke det samme. Nå har jeg jobb ved siden av, og det går mye bedre, sier Johansen som var en måned i Alaska for å drive research til bokserien.
– Jeg var i Alaska for å studere slike ting som landskap, vegetasjon, fauna og flora. Jeg måtte vite hvordan det jeg skulle beskrive så ut i virkeligheten. Dessuten var Alaska helt uforglemmelig, sier Johansen.
Johansen skal skrive to bøker til i serien "Sjamanens rike", men han har allerede planer for hva som skal skje etterpå.

Trine Angelsen kan vel snart titulere seg som seriemester, hun selger svært bra av sin serie "Havets datter". Onsdag fortalte hun hvordan det hele begynte, og man fikk en forståelse av at det ikke bare var å sette i gang med produksjon av seriebøker.
– Det hele startet da jeg som 29-åring ble ufør på grunn av ryggen. Jeg var nedfor i lang tid, men jeg hadde som hobby å undersøke om slekta mi. Noe måtte jeg gjøre, og jeg bestemte meg for å skrive en roman. Jeg sendte inn manuset til forskjellige forlag, og jeg tror jeg fikk 35 avslag. Og jeg skrek like mye hver gang, sier Angelsen.
Etter åtte år sa Egmont (forlag) ja, men de poengterte at de måtte ha en serie.
– Jeg skrev 10 bøker før den første kom ut. Men det var mange omskrivelser i starten, sier Angelsen som har hentet inspirasjon og miljøet i bøkene fra Lofoten.
– Jeg så for meg barndomsbygda til mamma, og mye av det jeg skriver om er barndomsminner. mange av historiene jeg bruker i bøkene er hentet nettopp her på biblioteket, bygdebøker, årbøker og annen litteratur. Jeg ble nok sett rart på den gangen jeg kom for å låne en bok som het "Menn som slår", ei bok om underbukser og ei om begravelsesritualer, sier Angelsen og ler.
Angelsen vet ikke hvor mange bøker det blir til slutt, men bøkene selger godt.
– Jeg vet ikke hvorfor de selger så godt, men jeg får skrive så lenge folk liker det de får, sier Angelsen som på grunn av ryggen skriver litt mens hun sitter i saccosekken, litt i vannsenga og litt stående.